Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €
Piccu sai alkunsa vuonna 2011, kun tekstiili- ja vaatesuunnittelija Terhi Puustijärvi yritti kuumeisesti etsiä tyttärelleen lakanoita, jotka olisivat myrkyttömiä. Pienen lapsen äitiä oli alkanut huolestuttaa tekstiileissä käytettyjen väri- ja viimeistysainejäämien vaikutukset lapsen herkälle iholle. Ammatillinen tieto tekstiilien kemikaaleista lisäsi tässä kohtaa tuskaa.


Vauvan iho ei kestä kemikaaleja aikuisen tavoin

Pieni vauva voi altistua tekstiilien kemikaaleille viettäessään lakanoiden välissä jopa suurimman osan vuorokaudesta. Lisäksi vauvan iho on jopa viisi kertaa aikuisen ihoa ohuempi, joten sen kanssa kosketuksiin joutuvat kemikaalit vaikuttavat vauvaan voimakkaammin.

Aikuisellekin kemikaalijäämät voivat aiheutaa allergisia reaktioita, silmien kutinaa ja ihottumaa. Osa kemikaalijäämistä poistuu toki ensimmäisten pesujen aikana, mutta sitkeimmät niistä saattavat vaatia useita pesukertoja. Yksi ennen käyttöä tapahtuva pesu kuulostaa vielä ihan järkeenkäyvältä, mutta entäpä viisi kertaa? Ekologista se ei ainakaan ole.


Entä jos lapsesi työskentelisi tehtaassa?

Tuotteen loppukäyttäjäkin siis voi saada oireita kemikaalijäämistä, vaikka altistus on vain murto-osa tuotteen valmistusvaiheisiin osallistuneiden työntekijöiden saamasta kemikaalialtistuksesta.

Tästä päästäänkin seuraavaan designeria huolestuttaneeseen aiheeseen eli eettiseen valmistukseen. Työturvallisuus, asianmukainen palkka ja inhimilliset työajat eivät kaikissa maailman kolkissa ole yhtä itsestäänselviä asioita kuin Suomessa.

Entäpä lapsityövoima? Miltä tuntuisi, jos oma lapsi ei pääsisikään kouluun, vaan joutuisi 7-vuotiaana tehtaaseen töihin? Parhaassa tapauksessa altistuisi vielä työskennellessään tekstiilikemikaaleille.
Huh, kuinka yksien lakanoiden hankinta voi aiheuttaa moista päänvaivaa ja mistä sellaisia saisi, joiden kanssa näitä asioita ei tarvitsisi pohtia? Näihin kysymyksiin Puustijärvi alkoi etsiä vastauksia.


Myrkyttömät lakanat


Terhi kartoitti ensin markkinoilla olleet tuotteet vain todetakseen, ettei tekstiilialan ammattilaisen tiukkoja kriteereitä täyttäviä lakanoita valmiina löytynyt. Seuraavaksi hän alkoi etsiä tietoa ekologisista materiaaleista sekä valmistajista, jotka voisivat valmistaa myrkyttömiä ja eettisiä tekstiilejä. Pian suunnittelijan työpöydältä alkoi löytyä luonnoksia lasten vuodevaatemallistosta. Sormet hypistelivät materiaalinäytteitä, tehtiin testejä ja koekappaleita.

Lopulta materiaaliksi valikoitui luomupuuvilla, joka ei sisällä kemikaalijäämiä ja joka on valmistettu GOTS-sertifikaatin mukaisin menetelmin. Ensimmäiset Piccu -tuotemerkillä varustetut tekstiilit valmistuivat myyntiin loppuvuodesta 2011.

Mallistoon kuului aluksi ainoastaan vauvojen ja lasten pussilakanoita, aluslakanoita sekä patjansuojuksia. Pian asiakkaat alkoivat kuitenkin kysellä myös aikuisten luomupuuvillaisia vuodevaatteita. Näin mallistoon alkoi pikku hiljaa tulla lisää tuotteita. Kuosit ja värit suunniteltiin kuitenkin alusta lähtien ekologisuutta silmällä pitäen siten, että ne kestävät aikaa ja sesonkien vaihtelua.

Tuotteitten laatu on yksi ekologisuuden tärkeimmistä kriteereistä. "Vaikka kaikki muu tuotteen valmistuksessa olisi tehty viimeisen päälle oikein, mutta tuote on käyttökelvoton parin käyttökerran jälkeen, valuvat aiemmat ponnistelut hukkaan", toteaa Terhi.